για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΕΚΑ: παράνομη μεταφορά τοξικού φορτίου

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Άμεση ήταν η επέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά τον εντοπισμό στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, φορτηγού οχήματος που μετέφερε παράνομα τοξικά με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κάλεσε κατεπειγόντως τις εμπλεκόμενες εταιρείες να παράσχουν παραστατικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τον προορισμό, τις ιδιότητες, το χαρακτηρισμό και τις χρήσεις του φορτίου, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις άδειες: επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων,  λειτουργίας, κυκλοφορίας και την τήρηση των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς ADR, IMDG, ADNR, για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες κεντρικές, περιφερειακές και νομαρχιακές υπηρεσίες, η ΕΥΕΠ θα προβεί σε έλεγχο σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για την τήρηση τυχόν εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, καθώς και για την  εφαρμογή των σχετικών κανονισμών για τη διακίνηση και τις επιτρεπόμενες χρήσεις της συγκεκριμένης ουσίας.
Ακολούθως και εφόσον βεβαιωθούν παραβάσεις, θα προβεί στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων και θα διαβιβάσει το φάκελο στην οικεία Εισαγγελία για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου, σε έλεγχο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου Κρήτης, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα, το οποίο μετέφερε παράνομα περίπου 21 τόνους διχλωροπροπενίου, ουσία η οποία χαρακτηρίζεται εύφλεκτη, επιβλαβής για την υγεία και τοξική για το περιβάλλον και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτοφαρμάκων με εντομοκτόνο δράση.
Σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, το φορτίο φέρεται να μεταφέρθηκε με φορτηγό όχημα που δεν ήταν κατάλληλα πιστοποιημένο (κατά ADR) και με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής.
 Πηγή: econews

Νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για ρύπανση κατ εξακολούθηση του ποταμού Ασωπού

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Γιάνες Ποτότσνικ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Χουντή, για την πολυετή ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών και του υπεδάφους,δήλωσε οτι :

 Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν θεσπιστεί από τίς ελληνικές κυβερνήσεις τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού μέ συνέπεια να εχει κινήσει η Κομισιόν νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για ρύπανση κατ εξακολούθηση (αριθμός υπόθεσης 2074-2010)»....

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Κουντής αναφερόταν στην επιδημιολογική μελέτη, που αφορούσε στη θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων και στο συμπέρασμά της ότι η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Στη συνέχεια της ερώτησης αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-286/08 απόφαση C267 7.11.2009) για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως εθνικό σημαντικό ρύπο.
Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος, αφού αναφέρεται στην οδηγία-πλαίσιο για το νερό 2000/60/ΕΟΚ που θεσπίζει περιβαλλοντικό στόχο της «καλής κατάστασης» όλων των υδάτων και επιβάλλει την εκπόνηση μέχρι τις 22.12.2009 των αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων καθώς και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή μέχρι τις 22.3.2010, τονίζει:
«Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου, καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010.

Επιμέλεια : Γιώργος Καλτσίδης Ρούσος