για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

απόπειρα παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων


απόπειρα παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων PDF Εκτύπωση E-mail

Συνελήφθησαν χθες (30-03-2011), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, σε συνεργασία με υπαλλήλους - επιθεωρητές της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 63 και 31 ετών, χειριστές μηχανημάτων έργων, για απόπειρα παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων και παράβαση του Νόμου «Περί Προστασίας του Περιβάλλοντος».
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που ενεργήθηκε στο εργοστάσιο εταιρείας επεξεργασίας αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω οι παραπάνω να εκφορτώνουν, κατ’ εντολή των υπευθύνων της εταιρείας, επικίνδυνα στερεά απόβλητα. Σκοπός τους ήταν να τα εναποθέσουν σε τυχαία σημεία της περιοχής, θέτοντας, με αυτόν τον τρόπο, σε άμεσο και προφανή κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα. Οι χειριστές των μηχανημάτων επικάλυπταν τα επικίνδυνα απόβλητα με μπάζα, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους σε τυχόν γενόμενο έλεγχο κατά τη μεταφορά και εναπόθεσή τους.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τεθεί σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης και έχει διακοπεί η λειτουργία της, λόγω σωρείας περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (31-03-2011) ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

ακομη και στα απόβλητα της ΕΑΒ βρηκαν Εξασθενες χρώμιο Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα τις συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα

ακομη και στα απόβλητα της ΕΑΒ βρηκαν Εξασθενες χρώμιο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα τις συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υγρά απόβλητα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΕΑΒ, κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Νίκος Καντερές.

Στην ερώτηση του, ο κύριος Καντερές επισήμανε ότι: «σε πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποίησαν επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου ΠΕΚΑ διαπιστώθηκε, ότι τα υγρά απόβλητα που ρίχνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στην περιοχή του Aσωπού ποταμού, περιέχουν μεταξύ άλλων βαρέων μετάλλων πολύ μεγάλες ποσότητες του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου. Όπως ενημερώθηκα, η ΕΑΒ αρνήθηκε να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος επικαλούμενη «εθνικό συμφέρον», ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε αντιπαράθεση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, καθώς το πρώτο ζητά να εξαιρεθεί η EAB από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Γεγονός παραμένει, ότι η ΕΑΒ, επικαλούμενη την κρισιμότητα του ρόλου και των δραστηριοτήτων της, αλλά και τα συμβόλαια συντήρησης αεροσκαφών με το NATO, εδώ και χρόνια παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικά αναφέρω δημοσιεύματα που επισημαίνουν, ότι η EAB έχει αναλάβει από την αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα F 16, έργο συντήρησης (αφαίρεση βαφής και επιχρωμίωση) πολεμικών αεροσκαφών F16, όταν καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχτηκε να γίνουν αυτές οι εργασίες στο έδαφός της. Στο παρελθόν, παρόμοιες εργασίες γίνονταν στις HΠA και είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές με βασικό υπαίτιο το εξασθενές χρώμιο.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο εντοπισμός εξασθενούς χρωμίου στα υγρά απόβλητα μίας δημόσιας επιχείρησης, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία, ρώτησα τους συναρμόδιους Υπουργούς, τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί στην ΕΑΒ για την διαπιστωμένη ρύπανση του περιβάλλοντος, και αν η ΕΑΒ διαθέτει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης ζήτησα να ενημερωθώ αν ισχύει, ότι το Υπουργείο Αμύνης ζητά, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την εξαίρεση της ΕΑΒ από τους περιορισμούς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αν όντως η EAB έχει αναλάβει το έργο συντήρησης (αφαίρεση βαφής και επιχρωμίωση) πολεμικών αεροσκαφών F16, όταν καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχτηκε να γίνουν αυτές οι εργασίες στο έδαφός της. Αναμένω τις απαντήσεις της Κυβέρνησης, για να διαπιστώσω, κατά πόσο τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία στην περίπτωση της ΕΑΒ».


apo PLANITIS GI

ΧΥΤΑ Χαλκίδας....σαν χωματερή

 

Γιώργος Κεραμιτζόγλου Τελευταία Ενημέρωση 
15:15 28/04/2011

28/04/2011 | 15:15
Διαφημίσεις GoogleΜαθήματα στα ΦωτοβολταϊκάΑποκτήστε τις απαραίτητες γνώσεις και εργαστείτε στον τομέα των ΑΠΕ.http://googleads.g.doubleclick.net/aclk?sa=l&ai=BJRn0d2S8TZK_NI7D8AO6g8AXjqTz9QGmua_8FsCNtwGAtRgQARgBIOS-8Qw4AFCH84L0-f____8BYK3K2IO8DKAB7sPr-wOyAQt3d3cuc2thaS5ncsgBAdoBTWh0dHA6Ly93d3cuc2thaS5nci9uZXdzL2Vudmlyb25tZW50L2FydGljbGUvMTY4MDU3L2h1dGEtaGFsa2lkYXNzYW4taG9tYXRlcmkvgAIBqQI7enFa3-S4PsgCxLqZCqgDAegDoSjoA0PoA1LoA5QF9QMAAABE&num=1&sig=AGiWqty39ZqVzm4Xv552f2pU2qUqbZNvOA&client=ca-pub-6466988881678163&adurl=http://www.masterd.gr/courses/course-solar-and-wind-energy-technician-ESG.html%3Fpiloto%3DH54%26origen%3DInternet-GOOGLE.GR
Ως μια κοινή παράνομη χωματερή λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας όπως φανερώνουν οι έρευνες των φορέων της Εύβοιας. Δεν γίνεται διαχείριση, δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης και σε λίγο καιρό ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα πρέπει να δέχεται τα σκουπίδια όλης της νότιας Εύβοιας

Στις 30 Ιουνίου 2011 οι παράνομες χωματερές της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή οι χωματερές της Καρύστου, της Κύμης και του Αλιβερίου θα κλείσουν υποχρεωτικά δεδομένου ότι αυτές όπως και οι κλεισμένες από τον Δεκέμβριο χωματερές του Νεοχωρίου (Αυλώνος) και του Ρεουζίου (Στυρέων) συμπεριλαμβάνονται στις χωματερές για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα.

Οι ΧΑΔΑ αυτοί όχι μόνο πρέπει να κλείσουν σε δυόμισι μήνες αλλά παράλληλα πρέπει να εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας που δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ο οποίος είναι ο πλησιέστερος στην Νότια Εύβοια, θα υποδεχθεί αναγκαστικά τα απορρίμματα της Νότιας Εύβοιας, διαφορετικά πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ΧΥΤΑ.

Έτσι υπάρχει κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες ίσως και το καλοκαίρι να κλείσει οριστικά και ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας αφού δεν θα μπορεί να αντέξει τον όγκο όλων αυτών των απορριμμάτων.

Επίσης αναμένεται εντός του Μαΐου η ψήφιση διατάξεων που θα μετακυλύουν τα πρόστιμα τόσο για την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για τα στερεά απόβλητα αλλά και για τα υγρά απόβλητα στους υπόχρεους δήμους.

Δηλαδή κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρόστιμο για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όχι μόνο για την λειτουργία αλλά και για την μη αποκατάσταση των χωματερών τα πρόστιμα αυτά αυτομάτως θα πληρώνονται από τους δήμους.

apo SKAI