για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: “μπόνους” για στέγες αμιάντου και ευρωπαϊκό εξοπλισμό


Εξαντλήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου το κεφάλαιο ύψους 6 δισ. Ευρώ που προοριζόταν για την επιδότηση των παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ιταλία μέσω εγγυημένων τιμών.
Τα 6 δισ. Ευρώ συνεισέφεραν στην εγκατάσταση ισχύος 14,3 Γιγαβάτ σε 400.000 φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού διαχειριστή.
Ο νέος ενεργειακός νόμος που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου και θα προβλέπει συνολικές επιδοτήσεις ύψους 700 εκατ. Ευρώ.
Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των εγγυημένων τιμών, την αφαίρεση επιπλέον τιμήματος για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί στέγης που αντικαθιστούν στέγες αμιάντου.
Επίσης προνομιακή αντιμετώπιση θα έχουν τα φωτοβολταϊκά σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές (πχ χωματερές, ορυχεία), τα φωτοβολταϊκά σε κτήρια και θερμοκήπια, αλλά και τα συστήματα που χρησιμοποιούν εξοπλισμό ευρωπαϊκής προέλευσης.
Όσον αφορά τα συστήματα που αντικαθιστούν στέγες από αμίαντο και εκείνα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό η επιδότηση αναμένεται να καθοριστεί γύρω στα 3 λεπτά ανά Κιλοβατώρα ενέργειας.
—”Στενάζουν” οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού
Την ώρα που τα παραπάνω δρομολογούνται στην Ιταλία οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και ειδικότερα εκείνες που κατασκευάζουν πανέλα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αδυσώπητο κινεζικό ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από τα τέσσερα ελληνικά εργοστάσια, τα τρία λειτουργούν ελάχιστα και μόνον για να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες των πάρκων που στήνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και το τέταρτο (το οποίο δεν παράγει κυψέλες αλλά μόνον συναρμολογεί πάνελς) λειτουργεί σε χαμηλούς ρυθμούς.
Αιτία είναι η πολύ χαμηλή πώλησης των κινεζικών πάνελ που κυμαίνεται στα 50 έως 57 λεπτά ανά Βατ τη στιγμή που τα ελληνικά πωλούνται στα 70 έως 88 λεπτά ανά Βατ.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν να ενεργοποιηθεί η νομοθέτηση μπόνους 10% στις εγγυημένες τιμές για τα συστήματα εκείνα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό σε ποσοστό 80%, επιδότηση που είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου.
πηγη : econews

«Πίσω» η Ελλάδα στη διαχείριση των αποβλήτων

Για μεγάλα κενά κάνει λόγο κοινοτική έκθεση Στη λίστα με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν τα μεγαλύτερα κενά στη διαχείριση των αποβλήτων κατατάσσεται η χώρα μας, σύμφωνα με μία κοινοτική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση κατατάσσονται τα 27 κράτη- μέλη με γνώμονα 18 κριτήρια, αξιολογούνται μάλιστα με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες σημαίες, σε τομείς όπως η συνολική ποσότητα των αποβλήτων που ανακυκλώνονται, η τιμολόγηση της διάθεσης απορριμμάτων και οι παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο πίνακας βαθμολογίας που προκύπτει, αποτελεί μέρος μιας, υπό εκπόνηση, μελέτης, που θα βοηθήσει τα κράτη- μέλη να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο πεδίο της διαχείρισης των αποβλήτων. Κορυφαία κράτη του πίνακα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, στα οποία έχουν δοθεί το πολύ 2 κόκκινες σημαίες. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη- μέλη στα οποία παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Οι αδυναμίες περιλαμβάνουν ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες πολιτικές πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, έλλειψη κινήτρων για να μην οδηγούνται τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ και ανεπαρκή υποδομή επεξεργασίας αποβλήτων. Η ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή σημαίνει ότι σημειώνεται συστηματικά υστέρηση αξιοποίησης καλύτερων επιλογών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Επομένως, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για τις χώρες αυτές, σημειώνεται στην έκθεση. «Η εικόνα που προκύπτει από την αξιολόγηση, επιβεβαιώνει τις σοβαρές μου ανησυχίες. Για να απαλλαγούν από τεράστιες ποσότητες αστικών απορριμμάτων πολλά κράτη- μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υγειονομική ταφή- τη χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων- παρά την ύπαρξη καλύτερων εναλλακτικών λύσεων και παρά τη διάθεση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση καλύτερων επιλογών. Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της τακτικής αυτής» δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον, Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ. πηγη: newsbeast

Αναζητείται λύση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

Διαπιστώθηκαν παραβάσεις ελαιοτριβείων στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας Στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διαχείριση των παραπροϊόντων και των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο σε μονάδες που παράγουν λάδι. Πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με το epiruspost.gr διαπιστώθηκαν παραβάσεις στην λειτουργία δύο ελαιοτριβείων στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας και με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Νόμο πρόστιμα. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των ελαιοτριβείων θα πρέπει μεταξύ άλλων να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε απόρριψη στην δεξαμενή και την περιοχή εκτός άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων και με ευθύνη τους να επανέλθει η περιοχή που έχει υποστεί ρύπανση στην πρότερη κατάσταση μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους και η μη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνουν ενέργειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης όλης της παραγωγικής διαδικασίας δεδομένων και των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. πηγη: newsbeast