για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: “μπόνους” για στέγες αμιάντου και ευρωπαϊκό εξοπλισμό


Εξαντλήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου το κεφάλαιο ύψους 6 δισ. Ευρώ που προοριζόταν για την επιδότηση των παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ιταλία μέσω εγγυημένων τιμών.
Τα 6 δισ. Ευρώ συνεισέφεραν στην εγκατάσταση ισχύος 14,3 Γιγαβάτ σε 400.000 φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού διαχειριστή.
Ο νέος ενεργειακός νόμος που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου και θα προβλέπει συνολικές επιδοτήσεις ύψους 700 εκατ. Ευρώ.
Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των εγγυημένων τιμών, την αφαίρεση επιπλέον τιμήματος για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί στέγης που αντικαθιστούν στέγες αμιάντου.
Επίσης προνομιακή αντιμετώπιση θα έχουν τα φωτοβολταϊκά σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές (πχ χωματερές, ορυχεία), τα φωτοβολταϊκά σε κτήρια και θερμοκήπια, αλλά και τα συστήματα που χρησιμοποιούν εξοπλισμό ευρωπαϊκής προέλευσης.
Όσον αφορά τα συστήματα που αντικαθιστούν στέγες από αμίαντο και εκείνα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό η επιδότηση αναμένεται να καθοριστεί γύρω στα 3 λεπτά ανά Κιλοβατώρα ενέργειας.
—”Στενάζουν” οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού
Την ώρα που τα παραπάνω δρομολογούνται στην Ιταλία οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και ειδικότερα εκείνες που κατασκευάζουν πανέλα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αδυσώπητο κινεζικό ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από τα τέσσερα ελληνικά εργοστάσια, τα τρία λειτουργούν ελάχιστα και μόνον για να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες των πάρκων που στήνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και το τέταρτο (το οποίο δεν παράγει κυψέλες αλλά μόνον συναρμολογεί πάνελς) λειτουργεί σε χαμηλούς ρυθμούς.
Αιτία είναι η πολύ χαμηλή πώλησης των κινεζικών πάνελ που κυμαίνεται στα 50 έως 57 λεπτά ανά Βατ τη στιγμή που τα ελληνικά πωλούνται στα 70 έως 88 λεπτά ανά Βατ.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν να ενεργοποιηθεί η νομοθέτηση μπόνους 10% στις εγγυημένες τιμές για τα συστήματα εκείνα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό σε ποσοστό 80%, επιδότηση που είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου.
πηγη : econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου