για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επιβολή προστίμου στη ΛΑΡΚΟ

Πρόστιμο ύψους 596.340 ευρώ στην εταιρεία «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» επέβαλλε το ΥΠΕΚΑ ύστερα από επιθεώρηση, που πραγματοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρείας στη Λάρυμνα του Ν. Φθιώτιδας, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών η εταιρεία δεν είχε αντικαταστήσει τις υφιστάμενες μονάδες υγρής αποκονίωσης των αερίων αποβλήτων των περιστροφικών καμίνων, δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα συστήματα αντιρρύπανσης για την αποκονίωση των απαερίων του εργοστασίου της, δεν είχε υλοποιήσει ανακαίνιση της μονάδας σακκοφίλτρων για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους μεταλλάκτες και δεν είχε εγκαταστήσει στις καμινάδες των περιστροφικών καμίνων, ηλεκτροκαμίνων και μεταλλακτών συστήματα συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των ρύπων. Παράλληλα, η εταιρεία δεν πραγματοποιούσε ικανές μετρήσεις PM10 (κατά το χρονικό διάστημα 01-01-2009 έως 02-06-2010), δεν παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις SO2 και τις μετεωρολογικές παραμέτρους και έτσι δεν παρακολουθούσε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα η εταιρεία δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια χρήσης υδάτων από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη χρήση νερού από τη θάλασσα και δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα όργανα (υδρόμετρα), για μέτρηση και καταγραφή της ποσότητας νερού που αντλείται από τις πηγές και το ποτάμι για την απευθείας μέτρηση ή τον υπολογισμό της συνολικής απορροής της πηγής.

Ακόμη δε διέθετε την προβλεπόμενη άδεια για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων της μονάδας, ενώ παράλληλα η διαχείριση της σκωρίας των ηλεκτροκάμινων, που διατίθετο για αξιοποίηση, δε γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ η μη ορθή προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και γράσων σε βαρέλια σε υπαίθριο χώρο δημιουργούσε κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Η Επιτροπή για υποβολή προστίμου έλαβε υπόψη της την προσπάθεια της εταιρείας να συμμορφωθεί προς τις επιταγές της σχετικής νομοθεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο εργοστάσιο της Φθιώτιδας και τηςκαι στις εγκαταστάσεις εξόρυξης στη Μεσσαπία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιστροφή στην αρχική
 

 



 
Αναρτήθηκε: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όνομα *
Ηλ. διεύθυνση *
Ιστοσελίδα
Σχόλιο