για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Ελλενίτ: Το εργοστάσιο που σκότωσε από καρκίνο 72 εργάτες και αναρίθμητους κατοίκους..


 
Ένα έγκλημα με ανοχή της Πολιτείας. Η ιστορία του εργοστασίου Ελλενίτ, που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους 

Το 1961 σε έκταση 100 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου «Ελλενίτ» στην Νέα Λάμψακο κοντά στη Χαλκίδα. Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία. 

Τι κι αν η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898; Στην Ευρώπη και την Ελλάδα έπρεπε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να αποφασισθεί η απόσυρσή του. 

Από τους εργαζόμενους στο καρκινογόνο εργοστάσιο της Ελλενίτ, 72 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αμιάντωση ή από διάφορες μορφές καρκίνου. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι πέθαναν από τους κατοίκους της Λάμψακου, που κατοικούσαν σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο. Τα φουγάρα που κάθε βράδυ κάπνιζαν με νέφος αμίαντου την ατμόσφαιρα επιβάρυναν καθοριστικά την υγεία των κατοίκων του χωριού. 

 
Η πιο διαδεδομένη μορφή αμιάντου συναντάται ακόμα σε σπίτια παλαιάς κατασκευής. Το γνωστό σε όλους ΕΛΛΕΝΙΤ βρήκε εφαρμογή σε στέγες, υπόστεγα, χώρους στάθμευσης, καθώς και σε σωλήνες, καπνοδόχους, μονώσεις λεβήτων, τζάκια. 

Μέχρι και 1978 δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την επικινδυνότητα του αμίαντου. Οι εργάτες ανυποψίαστοι έπαιρναν το κολατσιό τους πάνω στα σακιά με το καρκινογόνο υλικό ή ξάπλωναν εκεί για να ξεκουραστούν. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πήγαιναν μαζικά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, όπου διαπιστώνονταν οι θανατηφόρες παθήσεις τους. Τότε ήρθαν οι πρώτες οδηγίες που προειδοποιούσαν για τον αμίαντο. Η εταιρεία Ελλενίτ όμως, ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ο αμίαντος ήταν καρκινογόνος. 

Από το 1985, οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν δικαστικό αγώνα και μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκαν. Όταν το δικαστήριο ζήτησε να εξεταστούν οι εργάτες στα νοσοκομεία, οι γιατροί διέγνωσαν ποσοστό αναπηρίας από 93% – 95%. Το εργοστάσιο έκλεισε τελικά το 1990 και πρόσφατα το εργοστάσιο κατεδαφίστηκε και τα μπάζα του απομακρύνθηκαν. Ο εφιάλτης του καρκίνου όμως ακόμη ταλαιπωρεί εργαζόμενους και κατοίκους.


πηγή Μηχανή του Χρόνου

Τοξικά απόβλητα στο σπίτι – Οικολογικά καθαριστικά, εντομοκτόνα και ανακύκλωση

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

(του Νίκου Κλεισιώτη)
Όταν ακούμε για τοξικά απόβλητα, το μυαλό μας πηγαίνει σε μεγάλαβιομηχανικά συγκροτήματα που μέσω της παραγωγικής τους διαδικασίας παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και εκλυουν καυσαέρια επιβλαβή για το περιβάλλον.
Δυστυχώς ο κίνδυνος ρύπανσης δεν περιορίζεται μόνο στις βιομηχανίες.
Στη πραγματικότητα ο κίνδυνος ύπαρξης και εν συνεχεία απόρριψης επιβλαβών επικίνδυνων αποβλήτων υπάρχει για τον καθένα μας και μέσα στο σπίτι μας (διαβάστε για πηγές οικιακής ρύπανσης στο econews). Κοιτάξτε μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας σας, στο γκαράζ σας, το υπόστεγο ή το εργαστήριο σας, στην αποθήκη σας, στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας ακόμη και στο γραφείο σας. Θα βρείτε αρκετά τοξικά απόβλητα σε μικρότερη κλίμακα.
Τα κυρία είδη των οικιακών επικίνδυνων αποβλήτων που πρέπει να συλλέγονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται στους κοινούς κάδους σκουπιδιών ή ανακύκλωσης είναι τα εξής:
*φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και οι συσκευασίες τους
*φάρμακα, υδραργυρικά θερμόμετρα
*αραιωτικά χρωμάτων, διαλύτες χρωμάτων, βερνίκια και γυαλιστικά, βερνίκια νυχιών, λαδομπογιές και οι συσκευασίες τους
*χημικά για πισίνες, καθαριστικά τουαλέτας και πατώματος, μελάνια και οι συσκευασίες τους
*9-βόλτες μπαταρίες Ni-Cad, μπαταρίες αυτοκίνητου
*φιάλες προπανίου
*χημικές ουσίες γενικότερα
*λάμπες φθορισμού, προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, πυροσβεστήρες, σπρέι αεροζόλ
*αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, γράσα, γυαλιστικά, μπαταρίες και φίλτρα λαδιού
*μεταχειρισμένα μηχανέλαια
*υγρά ψύξης κλιματιστικών, αντιψυκτικά υγρά, γλυκερίνη
Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε τη τάση να συσσωρεύουμε σε διάφορους χώρους στο σπίτι μας, χρώματα, διαλυτικά, καθαριστικά, φυτοφάρμακα, τεχνητά λιπάσματα, παλαιά καύσιμα, χλωρίνη και άλλα είδη που περιέχουν τοξικές ουσίες και πολύ περισσότερο ρυπασμένες συσκευασίες που τα περιέχουν.
Έχει υπολογιστεί ότι σε διάστημα 2 ετών ένα μέσο νοικοκυριό συσσωρεύει κατ´ εκτίμηση ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων και ρυπασμένων κενών συσκευασιών ακατάλληλων προς χρήση, 40 λίτρων.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με βάση ότι μια οικογένεια αποτελείται κατά μέσο όρο από περίπου 2,6 άτομα, προκύπτουν για δέκα εκατομμύρια ελληνικό πληθυσμό, 3.846.153 νοικοκυριά. Με 40 λίτρα επικίνδυνα απόβλητα ανά νοικοκυριό, συγκεντρώνουμε το απίστευτο νούμερο των 154.000 κυβικών μέτρων τοξικών αποβλήτων σε κάθε διετία. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα απόβλητα καταλήγουν κάποια στιγμή μοιραία η στον μεταλλικό κάδο, η στον μπλε κάδο, ή στην αποχέτευση (αν πρόκειται για υγρά), ή στην παράνομη ανακύκλωση (σε ότι αφορά κενές ρυπασμένες μεταλλικές συσκευασίες) από τους χιλιάδες πλανόδιους οικονομικούς μετανάστες που τα μαζεύουν στα καροτσάκια των super marketχώνοντας το κεφάλι τους μέσα στους γκρι ή μπλε κάδους σκουπιδιών και τα παραδίδουν άνευ παραστατικών σε χιλιάδες ανακυκλωτές ανεξέλεγκτα.
Συγκριτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κατά μέσο όρο ετήσια παραγόμενη ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων προερχόμενη από την βιομηχανία στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται σε360.000 τόνους αποβλήτων.
Παρακολουθώντας και συγκρίνοντας τα παραπάνω νούμερα, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της ρύπανσης που μας επιβαρύνει διαχρονικά.
Κάθε νοικοκυριό έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται τα επικίνδυνα απόβλητα που καθημερινά παράγει. Τα απόβλητα αυτά στην Ευρώπη συλλέγονται σε ειδικές συσκευασίες από τους ιδιώτες και παραδίδονται σε δημοτικές αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις με μέριμνα της πολιτείας ή του κάθε δήμου από όπου και οδηγούνται σε νόμιμες εγκαταστάσεις διαχείρισης και οριστικής διάθεσης.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τέτοιες δυνατότητες και έτσι οφείλουμε να ακολουθούμε λύσεις με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Πρόσφατα από τον ΕΟΦ, δόθηκε λύση στα ληγμένα φάρμακα ιδιωτών όπου τοποθετηθήκαν ειδικοί κάδοι για τα ληγμένα φάρμακα σε 12.000 φαρμακεία όλης της χώρας για την συλλογή και την διαχείριση τους. Σημειώνεται ότι ετησίως πετιούνται στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 1 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή το 40% των ελληνικών νοικοκυριών διατηρούν στο σπίτι τους ληγμένα φάρμακα.
Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να πετούν τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν η έχουν λήξει στους ειδικούς πράσινους κάδους. Από εκεί θα μεταφέρονται σε χώρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και έπειτα θα παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, όπου σε ειδικά κέντρα θα γίνεται αδρανοποίηση και καύση τους.
Όλα τα υπόλοιπα τοξικά απόβλητα παραμένουν στο σπίτι μας και συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη χώρα μας.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Έτσι μέχρι να γίνουμε κι εμείς Ευρώπη, το καλύτερο είναι να φροντίσουμε όλοι να βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τοξικά στο σπίτι μας.
—Λύσεις
Υπάρχουν τόσες πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες σήμερα για να αντικαταστήσουν πολλές σκληρές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας.
–Διαλυτικά
Αντί για διαλυτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά σαπουνιού υδροδιαλυτά.
–Χρώματα
Αν ψάχνουμε για οικολογικά προϊόντα, ο πιο εύκολος τρόπος να τα επισημάνουμε στα ελληνικά χρωματοπωλεία είναι το σήμα της «Γαργαρέττας». H «Γαργαρέττα» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες είναι το λογότυπο που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί τοοικολογικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναληπτικός έλεγχος στα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση γίνεται κάθε 5ετία. Tη «Γαργαρέττα» φέρουν προϊόντα που:
*Προσφέρουν υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση.
*Περιέχουν χαμηλά ποσά οργανικών πτητικών διαλυτών (VOC).
* Eξασφαλίζουν ικανοποιητικές αντοχές στη φθορά.
* Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
* Δεν φέρουν κανένα σύμβολο κινδύνου στην ετικέτα τους.
* Σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους» ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον.
* Tα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει ανεξάρτητος οργανισμός.
Φυτοφάρμακα – εντομοκτόνα
Βασικό σπρέι σαπουνιού: 1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό, 2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακεραία, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες) και οι λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.
Σπρέι λεμονιού Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστε το και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.
Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί. Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για το έντομο που την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά του μέρη.
Σπρέι κρεμμυδιού
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς 6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.
Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) – Μυκητοκτόνο
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.
Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Οικολογικά καθαριστικά και οικονομικότερα όσων βάζετε για το σπίτι. Μάλιστα είναι ταξινομημένα με βάση το που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Καθιστικό-Ξύλινα έπιπλα
Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
Τζάκι
1) Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
2) Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.
Χαλί
1)Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
2)Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
3) Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
Aσημικά
Ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Ψάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Μπρούντζινα
Τρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύνατε τα.
Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Ιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μίκραινες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
1) Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Θεριστικό με βότανα για τα πατώματα: Αυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. Χρησιμοποιείτε 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι, 1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού, 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.
Μπάνιο Νιπτήρας, βρύσες
Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά
Παράθυρα
Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
Αν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρα και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.
Πλακάκια
1) Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
2) Αν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.
Mπανιέρα
1) Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
2) Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
3) Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.
Μπανιέρα, νιπτήρας, ντους, φορμάικες
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
1)Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.
Μούχλα
Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
1) 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
2) 2 φλιτζάνια νερό.
Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.
Λεκάνη
1) Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
2) Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
3) Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.
Oσμές
Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.
Κουζίνα Ψυγείο
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα.
Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
1) 1 κουταλάκι βόρακα
2) 3 κουταλιές ξίδι
3) 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.
Πλακάκια
Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.
Pάφια
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.
Πάγκοι
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
1) 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
2) 2 κουταλάκια βόρακα
3) 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
4) 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.
Πλύσιμο πιάτων
1) Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
2) Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.
Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων) 1) Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
2) Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.
Nεροχύτης, βρύση
Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά
Κρεβατοκάμαρα Oσμές
Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.
Kρεβάτι
1) Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
2)Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.
Tοίχοι
1) Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
2) Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.
—ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Μελάνια
Ποια είναι η λύση σε αυτό; Πολύ απλά: Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα.
Εξοικονομήστε Λεφτά
Πως να το κάνετε αυτό; Όταν τα μελάνια του εκτυπωτή σας (ή το «toner» για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, μπορείτε να πάτε σε μαγαζιά που ξαναγεμίζουν μελάνια και να κάνουν τη δουλειά για σας εντός λίγης ώρας (πολλές φορές παίρνουν τα άδεια μελάνια σας και σας δίνουν γεμάτα απευθείας). Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 60% (!) από το να αγοράζετε καινούργια.
Είναι λυπηρό ότι μεγάλοι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί δεν έχουν γνώση αυτής της ιστορίας και επειδή έχουν μεγάλο φόρτο εκτύπωσης, σπαταλάνε ίσως και χιλιάδες ευρώ το χρόνο (αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που διαθέτουν για αγορές καινούργιων μελανιών). Έτσι, κάποιος «έξυπνος» μπορεί κάλλιστα να το εκμεταλλευτεί αυτό, και να περιμαζέψει τα χρησιμοποιημένα μελάνια από τον κάλαθο των αχρήστων και ανάλογα να βγάλει και κάποιο κέρδος, μιας και μπορεί να τα πωλήσει ή ανταλλάξει σε τέτοιου είδους μαγαζιά ή να τα ξαναγεμίσει για δική του χρήση.
Οικολογικά βερνίκια νυχιών
Φυσικά βερνίκια νυχιών που συνδυάζουν μεταξένια υφή, λαμπερά χρώματα και μεγάλη διάρκεια. Δεν περιέχουν στη σύνθεσή τους φορμαλδεΰδες, τολουόλη, φθαλικές ενώσεις και καμφορά.
Τα φυσικά αυτά βερνίκια νυχιών είναι διαθέσιμα στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ανά την Ελλάδα και μπορείτε να επιλέξετε από μια γκάμα 10 διαφορετικών χρωμάτων. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Υδραργυρικά θερμόμετρα
Μη χρησιμοποιείτε υδραργυρικά θερμόμετρα. Είναι πολύ επικίνδυνα όταν σπάσουν. Αντικαταστήστε τα με ηλεκτρονικά. Τα παλιά υδραργυρικά μπορείτε να τα παραδώσετε στο φαρμακείο σας.
Οικολογικοί λαμπτήρες
Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες LED.
Η οικολογικότερη επιλογή φωτισμού, οι λάμπες LED εξοικονομούν ρεύμα σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις 18 μήνες.
Οι λάμπες LED διαρκούν έως και 25 έτη και, επομένως, τις αντικαθιστάτε πολύ πιο σπάνια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες λάμπες. Αποτελούν μια επένδυση που διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια.
Χωρίς επικίνδυνες ουσίες
Οι λάμπες LED δεν χρησιμοποιούν καθόλου επικίνδυνες ύλες, καθιστώντας τις ασφαλείς για οποιοδήποτε δωμάτιο και πρακτικές ως προς την απόρριψή τους.
Αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, μπαταρίες, φίλτρα λαδιού κλπ.
Παραδώστε τα παραπάνω σε συνεργείο αυτοκινήτων που συνεργάζεστε και έχει πιστοποιητικό για την νόμιμη διαχείριση τοξικών από αδειοδοτημένη εταιρεία από το ΥΠΕΚΑ.
Μεταχειρισμένα τηγανέλαια
Συλλέξτε τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια σε μεγάλη συσκευασία (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπιτόνι λαδιού 20λιτρο) και μετά φωνάξτε έναν αδειοδοτημένο συλλέκτη χρησιμοποιημένων τηγανελαίων να τα παραλάβει από το σπίτι σας στο επόμενο δρομολόγιο του. Κάθε νόμος διαθέτει πλέον αρκετούς αδειοδοτημένους συλλέκτες

Ασωπός στη διασωλήνωση

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Σαν ασθενής... με δηλητηριασμένο αίμα θα αντιμετωπιστεί η κοιλάδα του Ασωπού. Εκεί που ρέει τόσο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα όσο και στην επιφάνεια της γης, κυρίως στο ποτάμι που διατρέχει τα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας και χύνεται στον Ευβοϊκό, μολυσμένο νερό.
Επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος της παρουσίας, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, εξασθενούς χρωμίου στα νερά της ευρύτερης περιοχής, αφού ελήφθησαν πολλά μέτρα και ημίμετρα έγιναν αλλεπάλληλες μελέτες και εξαγγελίες, ετοιμάζεται να εφαρμοστεί ένα τελικό σχέδιο απορρύπανσης και εξυγίανσης του Ασωπού.
Το σχέδιο, που περιλαμβάνει έργα και μελέτες συνολικού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των άλλων προβλέπει... μετάγγιση σε πολύ μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου αλλά καθαρού νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο στην κοιλάδα του Ασωπού. Μετάγγιση νερού, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο της πλημμύρας σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
Παράλληλα προβλέπεται δημιουργία νέου διυλιστηρίου νερού στην περιοχή του Ασωπού, το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τους οικισμούς όσο και τη βιομηχανική περιοχή. Επίσης θα γίνεται και μεταφορά λυμάτων από τις βιομηχανίες τροφίμων της Βοιωτίας στον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης Αττικής.
Προγραμματική σύμβαση
Για την εφαρμογή του τελικού σχεδίου «ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής Ασωπού» πληροφορούμαστε αρμοδίως ότι είναι έτοιμη να υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, ως φορέα εισήγησης και χρηματοδότησης του έργου, του Δήμου Τανάγρας, ως φορέα υλοποίησης και κύριου του έργου και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ως φορέα διαχείρισης και λειτουργίας. Δύο σημαντικά στοιχεία που προοιωνίζονται ότι το τελικό σχέδιο δεν θα μείνει στα χαρτιά, παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, είναι:
- Πρώτον, ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των προβλεπόμενων μελετών και έργων. Η χρηματοδότηση γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
- Και δεύτερον, ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή του από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δηλαδή υπάρχει συμφωνία ΥΠΕΚΑ, Δήμου Τανάγρας, ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, εκπροσώπων μεγάλων μονάδων της περιοχής, όπως επίσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, που πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και να πάψουν μία διά παντός οι κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Το περιεχόμενο του σχεδίου «κλείδωσε» με πρωτοβουλίες του Σ. Καλαφάτη, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την εκλογική μάχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή του περνάει στην ευθύνη του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.
Βιομηχανική ρύπανση
Εχει επιβεβαιωθεί από ελέγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ότι οι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε χρώμιο, που εντοπίζονται σε υπόγεια ή και επιφανειακά νερά, αποδίδονται σε απόβλητα που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψεία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, τσιμέντων κ.ά.).
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μεγάλες επιχειρήσεις, παρ'όλο που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού δεν τις χρησιμοποιούν, ρίχνοντας σε ρέματα και ποτάμια ανεπεξέργαστα τοξικά απόβλητα, είτε γιατί μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν με βυτιοφόρα σε εγκαταστάσεις προς επεξεργασία τα λύματά τους, δεν το κάνουν. Αντί γι' αυτό, τα αδειάζουν στον κοντινότερο ποταμό ή λίμνη και στην περίπτωση της χώρας μας στον Ασωπό ποταμό μέσω κρυφών αγωγών που έχουν κατασκευάσει.
Πάντως, λένε οι αρμόδιοι, παράλληλα με την προώθηση των σχετικών έργων, το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής. Επίσης, αναμένεται να εξειδικευτεί ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο περιβαλλοντικός έλεγχος και πώς θα διασφαλιστεί μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή.
Η «ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών συστημάτων της περιοχής Ασωπού» έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, τονίζει σε σχετική έκθεσή του το ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση από έλλειψη ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, υπάρχει μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση στην περιοχή, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής.
Οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρημένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα. Κρίνεται συνεπώς απαραίτητη η συνολική αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στην περιοχή του Ασωπού.
Το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που ετοιμάζεται συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων (επιφανειακών και υπογείων νερών) στην περιοχή του Ασωπού. Παράλληλα, δεδομένης της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, το έργο θα συμβάλει στην εφαρμογή των κοινοτικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας και απορρέουν από Οδηγίες όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Υδατα (2000/60/ΕΚ) και η Οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (91/676/ΕΟΚ).