για σχόλια, παρατηρήσεις, αποστολή άρθρου στείλτε το μήνυμά σας στο email: 'toxicwastegreece@gmail.com'

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ασωπός στη διασωλήνωση

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Σαν ασθενής... με δηλητηριασμένο αίμα θα αντιμετωπιστεί η κοιλάδα του Ασωπού. Εκεί που ρέει τόσο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα όσο και στην επιφάνεια της γης, κυρίως στο ποτάμι που διατρέχει τα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας και χύνεται στον Ευβοϊκό, μολυσμένο νερό.
Επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος της παρουσίας, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, εξασθενούς χρωμίου στα νερά της ευρύτερης περιοχής, αφού ελήφθησαν πολλά μέτρα και ημίμετρα έγιναν αλλεπάλληλες μελέτες και εξαγγελίες, ετοιμάζεται να εφαρμοστεί ένα τελικό σχέδιο απορρύπανσης και εξυγίανσης του Ασωπού.
Το σχέδιο, που περιλαμβάνει έργα και μελέτες συνολικού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των άλλων προβλέπει... μετάγγιση σε πολύ μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου αλλά καθαρού νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο στην κοιλάδα του Ασωπού. Μετάγγιση νερού, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο της πλημμύρας σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
Παράλληλα προβλέπεται δημιουργία νέου διυλιστηρίου νερού στην περιοχή του Ασωπού, το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τους οικισμούς όσο και τη βιομηχανική περιοχή. Επίσης θα γίνεται και μεταφορά λυμάτων από τις βιομηχανίες τροφίμων της Βοιωτίας στον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης Αττικής.
Προγραμματική σύμβαση
Για την εφαρμογή του τελικού σχεδίου «ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής Ασωπού» πληροφορούμαστε αρμοδίως ότι είναι έτοιμη να υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, ως φορέα εισήγησης και χρηματοδότησης του έργου, του Δήμου Τανάγρας, ως φορέα υλοποίησης και κύριου του έργου και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ως φορέα διαχείρισης και λειτουργίας. Δύο σημαντικά στοιχεία που προοιωνίζονται ότι το τελικό σχέδιο δεν θα μείνει στα χαρτιά, παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, είναι:
- Πρώτον, ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των προβλεπόμενων μελετών και έργων. Η χρηματοδότηση γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
- Και δεύτερον, ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή του από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δηλαδή υπάρχει συμφωνία ΥΠΕΚΑ, Δήμου Τανάγρας, ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, εκπροσώπων μεγάλων μονάδων της περιοχής, όπως επίσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, που πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και να πάψουν μία διά παντός οι κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Το περιεχόμενο του σχεδίου «κλείδωσε» με πρωτοβουλίες του Σ. Καλαφάτη, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την εκλογική μάχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή του περνάει στην ευθύνη του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.
Βιομηχανική ρύπανση
Εχει επιβεβαιωθεί από ελέγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ότι οι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε χρώμιο, που εντοπίζονται σε υπόγεια ή και επιφανειακά νερά, αποδίδονται σε απόβλητα που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψεία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, τσιμέντων κ.ά.).
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μεγάλες επιχειρήσεις, παρ'όλο που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού δεν τις χρησιμοποιούν, ρίχνοντας σε ρέματα και ποτάμια ανεπεξέργαστα τοξικά απόβλητα, είτε γιατί μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν με βυτιοφόρα σε εγκαταστάσεις προς επεξεργασία τα λύματά τους, δεν το κάνουν. Αντί γι' αυτό, τα αδειάζουν στον κοντινότερο ποταμό ή λίμνη και στην περίπτωση της χώρας μας στον Ασωπό ποταμό μέσω κρυφών αγωγών που έχουν κατασκευάσει.
Πάντως, λένε οι αρμόδιοι, παράλληλα με την προώθηση των σχετικών έργων, το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής. Επίσης, αναμένεται να εξειδικευτεί ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο περιβαλλοντικός έλεγχος και πώς θα διασφαλιστεί μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή.
Η «ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών συστημάτων της περιοχής Ασωπού» έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, τονίζει σε σχετική έκθεσή του το ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση από έλλειψη ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, υπάρχει μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση στην περιοχή, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής.
Οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρημένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα. Κρίνεται συνεπώς απαραίτητη η συνολική αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στην περιοχή του Ασωπού.
Το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που ετοιμάζεται συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων (επιφανειακών και υπογείων νερών) στην περιοχή του Ασωπού. Παράλληλα, δεδομένης της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, το έργο θα συμβάλει στην εφαρμογή των κοινοτικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας και απορρέουν από Οδηγίες όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Υδατα (2000/60/ΕΚ) και η Οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (91/676/ΕΟΚ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου